Veien til en fantastisk smaksopplevelse

En gårdsdrift i dvale …….

I mange år har det vært dyrket jord på Saatvedt gård. Og da Elin kom til gården i starten av 2000-tallet, var det også smågris i fjøset. Derfor var det veldig rart den dagen fjøset ble tømt og jorda ble leid bort. Det er veldig trist å ikke kunne utnytte det fantastiske eiendommen selv. Etter litt ettertanke og undersøkelser i gårdens historie, ble det bestemt at gården skulle tilbake til å bli en Eplegård, som det en gang hadde vært før. Eplene ble satt i jorden og nå var det bare å vente på at de skulle bære frukt. 

En utålmodig sjel ….

Tenk at det skal ta så lang tid å få epler, gitt! Ja, det er jo ingen hemmelighet. Men for ei som allerede er igang med foredlingen av råvare i tankene, var dette uholdbart. Kunne vi dyrket noe mer? Noe som kunne høstes raskere? 

Knekkebrød ?! NEI TAKK!

En dag får Elin muligheten å få en oppskrift på knekkebrød fra sin mor. En oppskrift hun i hvertfall IKKE skulle ha! Knekkebrød var slitsomt å bake, mente Elin. Men hun endret seg etter noen dager og tester oppskriften. Hun mikser litt selv med oppskriften slik at det skulle bli til hennes egen. Knekkebrødet ble testes på pauserommet til lærerne, på skolen som Elin jobbet på. Kollegene legger inn bestillinger og nå ser Elin nye muligheter med gårdsdriften. Nå vet hun nøyaktig hva hun kan lage imens hun venter på eplene.

Elins drøm blir en virkelighet …..

Ikke så langt fra Saatvedt gård finner vi Eiker gårdsysteri. I mai 2016 har de sitt årlige “ku-slipp”. Der har de også et lite matmarked. Og de lokale produsentene kan ha mulighet til å delta. Ysteriet ønsker å ta inn knekkebrød fra Elin´s drøm. Og da var det naturlig å være med på denne dagen. En av gjestene, var daværende ferskvaresjef på Meny Stortorvet på Kongsberg. Han forelsket seg i knekkebrødet fra Elin´s drøm og ville gjerne at dette skulle være tilgjengelig for kundene i butikken. Sirka et halvt år senere var varene på plass i butikkhyllen. Ballen rullet videre og VIPPS! så var Elin´s drøm i Norgesgruppen. Elin leverer varene til flere Meny-butikker på Østlandet, spesialbutikker, gårdsbutikker, Bondens marked, Reko- ring og dagligvarebutikker på nettet (Dyrket.no og Kolonial.no). I 2019 var Knekkebrød “Original” finalist i Det norske måltid.

Men hva med eplene …..

Ja, det kommer epler på trærne! Nå har alt blitt endret på gården etter at de ble plantet. Men fortvil ikke. Kjenner vi Elin riktig, så blir det nok noe utav eplene også en gang i fremtiden.